Conservering

Stalen onderdelen worden geconserveerd om de levensduur te verlengen. In principe zijn er zes soorten conserveringen: stralen en meniën, natlakken, poedercoaten, thermisch verzinken, scooperen en duplex systemen.

Natlakken, poedercoaten en thermisch verzinken worden het meest gebruikt.

Natlakken
Natlakken is een proces, waarbij door middel van verschillende verfsystemen, een kwaliteit tot C5-M bereikt kan worden.

Poedercoaten
Bij poedercoaten van een staalconstructie wordt er zonder oplosmiddelen een poederlaag opgebracht en in een oven uitgehard, waarbij staal op elke gewenste kleur kan worden gebracht. Bovengenoemde systemen voldoen voor staalconstructies die niet met de buitenlucht in aanraking komen. Constructies in de buitenlucht worden thermisch verzinkt. De combinatie van thermisch verzinken en poedercoaten biedt, onder bepaalde voorwaarden, een bijzonder duurzame corrosiebescherming. Thermisch verzinken alleen biedt al een bescherming van tientallen jaren. In combinatie met poedercoaten kan deze termijn met 2,5 vermenigvuldigd worden.

Thermisch verzinken
Bij thermisch verzinken wordt het staal ondergedompeld in een bad met vloeibaar zink. Het staal en het zink vormen beschermende zinklegeringsslagen afgesloten door een zuiver zinklaag. Deze laag voorkomt zelfs corrosie bij krassen en deuken. Ook moeilijk bereikbare delen en roestgevoelige kanten worden tijdens dit proces optimaal geschermd. Verzinkte producten zijn zeer duurzaam, vrijwel onderhoudsvrij en bieden een maximale bescherming.
Na het verzinken kunnen de constructies ook nog op kleur gebracht worden. Dit zogenaamde duplexsysteem is de meest duurzame bescherming in de strijd tegen corrosie en is uitsteken bestand tegen extreme weersinvloeden.